Jdi na obsah Jdi na menu
 


Usher-životopis

Povolání: Zpěvák, herec
Věk:
32
Datum narození:
14. 10.1978
Místo narození:
Dallas, Texas, USA
Výška:
174 cm

Životopis

USHER RAYMOND IV., zpěvák, tanečník, choreograf a producent se narodil 14. října 1978 a bezesporu patří mezi nejtalentovanější umělce hudební scény.

Narodil se v americkém Dallasu ve státě Texas. Otec rodinu opustil, když

byl

Usherovi rok. Vyrůstal se svoji matkou, nevlastním otcem a nevlatním bratrem, který se jmenuje James Lackey. Většinu svého dětství strávil ve městě Chattanooga. Zde navštěvoval sbor. V devíti letech u něj babička objevila talent na zpěv. V přesvědčení, že ve větší městě se bude Usherův talent rozvíjet, se rodina přestěhovala do Atlanty.

V 11 letech začal Usher zpívat se skupinou NuBeginnings. Nahráli spolu 10 písní a jedno album. Ve třinácti se zúčastnil soutěže "Hledáme hvězdy", kde si jej všimli zástupci firmy LaFace Records, odjel do LA, kde podepsal smlouvu s nahrávací společností. Jeho matka opustila své zaměstnání, aby mu mohla dělat

managera

. Takhle fungovali do roku 2007.

V roce 1994 Usher vydal své první album USHER, kterého se dodnes prodalo více než 500 000 kopií.

Druhé album MY WAY vyšlo roku 1997. Singl "You make me wanna" se dostal na první místo ve Velké Británii. Zvýšilo to jeho popularitu v této zemi. Singl "Nice&Slow" se stal prvním na Billboard Hot 100. Album "My Way" se v Americe stalo šestkrát platinovým. Píseň "You make me wanna" mu vynesla nominaci na jeho první cenu Grammy.

Třetí album ALL ABOUT YOU spatřilo světlo světa

roku

2001. Singly "You remind me" a "You got it bad" se na vrcholu Billboard Hot 100 drželi přes šest týdnů. Za píseň "You remind me" získal cenu Grammy v kategorii "Nejlepší mužské R&B vystoupení". Další rok získal tutéž

cenu

za píseň "You don't have to call" a stal se tak jedním ze tří umělcům, kterým se povedlo získat stejnou cenu dva roky po sobě.

Usherovo čtvrté album CONFESSIONS bylo vydáno

roku

2004. Singl "Yeah!" se šest týdnů držel na vrcholu Billboard Hot 100. Do dnešního dne se alba prodalo přes dvacet milionů kopií. Singl "Burn" vystřídal singl "Yeah!" na vrcholu Billboard Hot 100, kde se držel sedm týdnů. S devatenácti týdny na vrcholu vytvořil rekord, který byl pokořen až v roce 2009 skupinou Black Eyed Peas. Další singl z tohoto alba "Confessions Part II." se opět umístil na vrcholu. A aby toho Usher neměl málo, song "My Boo" se opět umístil na vrcholu Billboard Hot 100 a nazpíval jej s americkou zpěvačkou Aliciou Keys. Usher se stal prvním umělecem, kterému se podařilo mít čtyři singly za sebou na vrcholu. Album CONFESSIONS mu získalo mnoho ocenění, včetně čtyř cen na American Music Awards, dvě na MTV Europe Music Awards, dvě na MTV Video Music Awards a tři na World Music Awards. Díky tomuto albu se stal Usher v roce 2004 "Umělcem roku".

V roce 2008 bylo vydáno jeho páté album HERE I STAND. Debutoval na prvním místě Billboard žebříčku a za první týden se ho prodalo bezmála 500 000 kopií. Do dnešního dne se ho prodalo více než 5 milionů. Singl "Love in this club" byl na vrcholu přes tři týdny a stal se Usherovým osmým singlem na nejvyšší příčce. Byl také první na Novém Zélandě, třetí v Irsku a pak na mnoha dalších příčkách ve všem zemích po celém světě. Pro Ushera to byl veliký mezinárodní úspěch.

V roce 2009 zazpíval píseň "Gone to soon" na pohřebním ceremoniálu Michaela Jacksona.

Další album RAYMOND V.RAYMOND vyšlo na počátku roku 2010. Singl "Papers" byl na vrcholu R&B/Hip-Hop Songs Chart přes dva týdny. Píseň je založena na neúspěchu v manželství s Tamekou Foster, se kterou se krátce před vydáním alba rozvedl. Píseň "Hey Daddy (Daddy's Home)" byla kritiky velmi opěvována, v Billboard Hot 100 se umístila až na 24. místě, vynahradila si to však v R&B/Hip-Hop Songs Chart, kde skončila druhá. Dalším populárním songem se stala "Lil Freak", kterou nazpíval s Nicki Minaj.

Singl "OMG" nazpíval s Will.i.amem a umístil se na prvním místě ve Velké Británii, Irsku, na Novém Zélandu, v Austrálii a ve Spojených státech.
Album RAYMOND V.RAYMOND ovládlo i mezinárodní žebříčky. Debutovalo v Kanadě, Velké Británii, Holandsku, Austrálii, Německu, Španělsku a v Itálii. Vzhledem k velkému mezinárodnímu úspěchu písně "OMG" a dobrému prvnímu týdnu

prodeje

alba, oprášil Usher své staré image a comeback se mu opravdu povedl. V červenci 2010 Usher oznámil pokračování tohoto alba, které se jmenuje VERSUS. Na téhle desce se objevila píseň "Somebody to love(remix)", kterou nazpíval s Justinem Bieberem, kterého si vzal od jeho počátku pod patronát. Singl "DJ got us falling in love" byl také velmi úspěšný a podílel se na něj Pitbull. Od vydání tato píseň zaznamenala mezinárodní úspěch.
V roce 2011 během finále Superbowlu zazpíval s Will.i.amem song "OMG".

V roce 2006 se seznámil s Tamekou Foster. Na počátku roku 2007 oznámili zasnoubení. V červenci 2007 zrušili plánovanou

svatbu

kvůli zdravotním potížím, ale v srpnu téhož roku se tajně vzali. Syn USHER RAYMOND V. se narodil 26.11.2007. Druhý syn NAVIYD ELY RAYMOND přišel na svět 10.12.2008. Velkou zkouškou jejich vztahu pro ně byla srdeční zástava, kterou Tameka prodělala, ale naštěstí se z toho dostala.
V červnu roku 2009 podal Usher žádost o rozvod a koncem téhož roku byli rozvedeni.

Do dnešního dne Usher prodal více než 45 milionů alb. Je držitelem pěti cen Grammy a v roce 2009 byl společností Billboard vyhlášen druhým nejlepším umělcem desetiletí. Billboard Magazine zařadil Ushera jako číslo jedna jejich HOT 100 posledního desetiletí. Jeho album CONFESSIONS bylo zařazeno jako top sólové album a druhé nejúspěšnější album posledního desetiletí. Šestnáct jeho singlů se umísilo na vrcholu HOT 100. V roce 2010 jej časopis GLAMOUR MAGAZINE zařadil mezi 50 nejvíc sexy mužů na světě. Časopis People ho označil jako nejvíce sex žijící hvězdu R&B scény